Bromfietsen en scooters zijn niet meer weg te denken in de hedendaagse maatschappij. Deze gemotoriseerde tweewielers zijn ideale vervoersmiddelen om snel korte afstanden af te leggen. Ze verbruiken weinig brandstof en je hoeft er geen parkeergeld voor te betalen. Dat maakt brommers en scooters mateloos populair. Maar hoe kwam dat zo?

De eerste bromfietsen
De eerste bromfietsen verschenen rond 1946 op de Nederlandse wegen. Het woord bromfiets bestond nog niet eens, er werd gesproken over ‘een fiets met hulpmotor’. Ongeveer tegelijk met de eerste Solex bromfietsen verschenen ook de eerste Vespa Scooters op de weg.

Brommer en scooter volgens de wet
Een cilinder van een bromfiets of scooter mag volgens de Nederlandse wet een inhoud hebben van maximaal 49,9 cc. Een bromfiets mag maximaal 45 kilometer per uur kunnen rijden, een scooter of snorfiets maximaal 25 kilometer per uur.

Bromfietsen en snorfietsen opvoeren
Al vanaf de beginjaren voeren mensen brommers en scooters op. Er zijn zelfs cilinders en opvoersets verkrijgbaar waarmee deze tweewielers meer dan 120 kilometer per uur kunnen rijden. Dit is echter hoogst illegaal. De bekeuringen liegen er niet om en als bestuurder ben je niet meer verzekerd als je op een opgevoerde brommer of scooter rijdt.

Certificaat of rijbewijs
Tot 1996 was het rijden op een bromfiets vrij voor iedereen van 16 jaar of ouder. Sinds dat jaar moet iedereen die een bromfiets wil besturen een bromfietscertificaat (of auto- of motorrijbewijs) hebben. Hiervoor was het succesvol afleggen van een theorie-examen vereist. In 2006 werd het certificaat vervangen door een rijbewijs categorie AM, waarvoor sinds 2010 naast een theorie-examen ook een praktijkexamen moet worden afgelegd. Bestaande rijbewijzen blijven geldig.

Soorten en merken bromfietsen
Een bromfiets kan zowel geschakeld zijn als automaat. Merken en types bromfietsen zijn onder meer:

Honda MT en MTX

Derbi GPR en Senda

Gilera GSM en Zulu

Motorhispania RYZ Enduro en Furia Cross

Rieju MRX en RR

Yamaha FS1

Yamaha DT50X, DT50MX en DT50R

Yamaha TZR

Suzuki TS50X en TS50ER

Aprilia RS, Red Rose Classic en Razzo STR